OM SVENSKA HANTVERKSDRYCKER

Efter jättemånga år i tv-branschen längtade jag efter att få utveckla mitt vinintresse och bestämde mig till slut för att gå en sommelierutbildning vid Restaurangakademien i Stockholm. En superspännande tid följde - att få upptäcka och sätta mig in i viner och drycker från nästan hela klotet!


En nära släkting öppnade så småningom mina ögon för just svenska viner. Med provningsglaset i hand och en första, skeptisk mun vin tappade jag fullständigt hakan! Frånvaron av såväl rävgift som fotogen i glaset gjorde mig både lättad och mållös. Instinktivt kändes det som om jag utsatts för ett "prank", att det förmodligen hällts upp ett tyskt fruktigt vin av god kvalitet i glaset. Men så fick jag hela storyn och vet nu med hundratioprocentig säkerhet att vinet både odlats och framställts på gården i Skåne. Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat ana att det ens var möjligt att odla vin på våra latituder. 


Min passion för småskaliga producenter som fullkomligen lägger ner sin själ i varenda lilla droppe ledde till att jag hösten 2017 grundade bolaget Svenska Hantverksdrycker AB. Genom nyvunna kontakter inom svensk vinodling har vi samlat flera av de viner som håller högst kvalitet. Personliga viner med karaktär och ett stolt och ärligt hantverk bakom, så långt från storskalig vinindustri man kan komma. Dessa erbjuder vi nu restaurangbranschen!


Vi har dessutom valt ut ett antal hantverksproducerade destillat och alkoholfria drycker. Förutom en genomgående hög kvalitet, läggs vikt vid att produkterna är naturliga och framställda hållbart. Samarbetet med producenterna är nära och de håller mig uppdaterad om vad som döljer sig i tankar och fat. Men vi är alltid intresserade av fler spännande hantverksdrycker, tipsa oss gärna!Grundtanken med Svenska Hantverksdryckers verksamhet är att hjälpa småskaliga lokala dryckesproducenter att nå ny publik med sina kvalitetsprodukter. Likaså att erbjuda restaurangerna spännande drycker de annars inte kommer i kontakt med.


En grej till, eftersom de allra flesta aldrig provat svenskt vin, eller ens känner till dess existens, är det tacksamt att arrangera vinprovningar. Så gott som alla blir faktiskt positivt överraskade av vad svenska vingårdar kan prestera! 


Hasse Håkanson, grundare och VD


PS. Det visade sig vara vinbondens allra första tappning vin jag fick provsmaka och var något av ett experiment. Tack för det glaset! DS