om våra drycker

ÖL - Bryggt med maten i fokus

VI HAR PREMIUMÖL från Kvänum i Västergötland. Ölen är främst tänkt att passa och konsumeras till mat. När Qvänum Mat & Malt brygger ett nytt öl utgår de ifrån maten - sedan komponerar de ölen därefter och inte tvärtom. All deras öl är naturlig. Den är helt utan tillsatser och bryggeriet använder vatten ifrån egen brunn. Ölen är opastöriserad och ofiltrerad vilket gör den till en helt levande produkt. Den förändras och mognar över tid, den lever.

PS. Vi tycker deras öl smakar helt magiskt även utan mat. DS

vin - odlat och producerat i sverige

SVENSKA PIONJÄRER satte sina första vinstockar i början av millenniet. Detta skedde ungefär samtidigt på gårdar i Skåne, Öland, Gotland och Sörmland. Några år senare kunde de första vinerna produceras. Mycket har hänt sedan dess. Hårt slitande vinbönder har, trots motgångar, under senare tid lyckats åstadkomma viner av hög kvalitet. Den snabba utvecklingen har även fört med sig en kraftig expansion av den svenska vinnäringen, både beträffande uppodlad areal och antal vingårdar. Och allt fler vill hoppa på tåget.


ODLING OCH HANTVERK

Gemensamt för svenska vinbönder är en småskalig, hantverksmässig produktion där alla druvor handplockas. I princip all odling är ekologisk och sker på naturens villkor. Hållbarhet är här ett viktigt ledord.


Majoriteten av vinerna är vita och framställs av den härdiga Solarisdruvan. Förutom att druvorna är obesprutade, används så få tillsatser som möjligt i vinifieringen. Exempel på andra druvsorter som odlas är Phönix och Siegerrebe, samt de blå druvorna Cabernet Cortis och Rondo.


Det varma 2018 innebär på flera sätt ett rekordår för svenskt vin, medan fjolåret bjöd på en sval och regnig sommar, vilket gav sämre mognad och mindre skördar för de flesta odlare, jämfört med tidigare år. Eftersom vinernas produktionstider varierar finns - trots vädrets makter - en mängd olika viner i lager. Samlade erfarenheter och kunskaper har utvecklats till hög kompetens hos våra vinbönder.

om våra viner

Odling i ett svalt klimat ger en lång mognadsprocess och naturligt hög, frisk syra. Dessutom kännetecknas Solarisvinerna av generösa fruktaromer, inte sällan med toner av citrus, fläder,  gröna päron och äpplen. Sammantaget är de torra vita vinerna påfallande matvänliga.


I sortimentet hittar ni också komplexa halvtorra och sötare vita viner som går bra ihop med lagrad ost och klarar av att balansera kryddhet, asiatisk mat. Somriga roséviner av olika karaktär hittar ni också! Nytt i vår portfölj är spontanjäst naturvin och orangevin!


Vi har valt ut två rödviner, båda med täta fruktaromer av mörka bär och matvänlig syra. Från samma vingård erbjuder vi två fruktiga mousserande viner, framställda enligt "traditionell metod" - med en andra jäsning på flaska. Glädjande nog är fler mousserande viner på gång. Ofta tillkommer drycker i vårt sortiment - håll dig uppdaterad här!


priSBELÖNTA

En rad av våra viner har tilldelats höga poäng och prisbelönats, såväl nationellt som internationellt, exempelvis av ansedda Decanter och i IWC, International Wine Challenge. Faktum är att praktiskt taget samtliga viner i sortimentet har fått fina omdömen av vinrecensenter. Nog med skryt, vinerna får tala för sig själva.


Ett antal restauranger, däribland flera stjärnkrogar, erbjuder redan svenska kvalitetsviner, huvudsakligen i Göteborg och i södra Sverige. Allt fler tar in viner från unga outforskade vinregioner vid sidan av klassikerna. En anledning är fler medvetna och nyfikna vinkonsumenter. Restauranger och vinbarer vill kunna erbjuda gästerna nya oväntade drycker på sina vinlistor. Få människor känner ännu till att det finns internationellt prisbelönta viner av hög kvalitet från Sverige. 

Är du dryckesansvarig på restaurang - kontakta oss gärna för provsmakning av våra viner!

andra hantverksdrycker i vårt sortiment

GIN

Vi är stolt återförsäljare av "G" Gin från Skånska spritfabriken! En aromstinn hantverksgin med tydliga toner av enbär, kardemumma och peppar. 2017 utsågs den till Världens bästa gin till Gin & Tonic av IWSC! Från samma producent har vi en skräddarsydd gin till bitterljuva cocktails, såsom Negroni - "G" Gin Rosé, lagrad på Bordeaux-fat.

absint

Småskaliga Uppsala Destilleri förser oss med en spännande absint klassiskt kryddad med bland annat malört, fänkål och anis. Örterna har macererats i 96-procentig sprit för att uppnå riktigt höga smaker. Mad Distiller's Absinthe andas både kraftfullhet och dekadens och ska spädas ut med lite vatten.

LEMONAD

Hos oss hittar ni flera ekologiska lemonader, Solsken Citron, Ingefära, Rabarber och nu även Fläder! De fruktiga ekologiska citronerna kommer från Sicilien, och för att få balans mellan sötma och syrlighet har lemonaden sötats med lite ekologiskt fairtrade rörsocker. Inga tillsatser, inga konserveringsmedel, inga konstigheter.

vODKA

I vår vodka, uppländska Mad Destiller's Vodka, finns en blygsamt angenäm rökig nyans i smaken som gör att den harmonierar otroligt väl med exempelvis rökta eller grillade läckerheter från havet. En försmak av skärgårdssommar kort och gott!

äppeldestillat

Vi erbjuder två fruktiga äppeldestillat, calvados-lika Österlen VSOP First Batch och Österlen VSOP Sherry Cask Finish, varav det sista fått ligga till sig på sherryfat. Båda med trevlig komplexitet och från Skånska spritfabriken.

äppelmust

Sverige är rikt på fin äppelmust och vi har valt ut must från familjedrivna Roslagens Musteri till vårt sortiment. De pressar sortspecifika muster och får ut de olika äppelsorternas specifika egenskaper. Vi har även must från Solsken - tillverkad på närodlad trädgårdsfrukt som mustats på Sövde musteri i Skåne. Inga tillsatser, inga konserveringsmedel, inga konstigheter.

äPPELCIDER

Golden Cider Company är tillverkaren av vår populära alkoholfria cider som är varsamt framställd genom gammaldags kallpressning av handplockade skånska äpplen - Aroma, Jonagold och Rubinola. 100% fermenterad äppelmust - helt utan tillsatser.

Nu har vi också fått in ny starkcider som är helt ljuvlig och gjord på 100% Aromaäpplen från Östra Sönnarslöv, Österlen. 4,2 vol %. Även den framställd helt utan tillsatser. Avnjutes kyld, men inte för kall.