om våra drycker

vin - odlat och producerat i sverige

SVENSKA PIONJÄRER satte sina första vinstockar i början av millenniet. Detta skedde ungefär samtidigt på gårdar i Skåne, Öland, Gotland och Sörmland. Några år senare kunde de första vinerna produceras. Mycket har hänt sedan dess. Hårt slitande vinbönder har, trots motgångar, under senare tid lyckats åstadkomma viner av hög kvalitet. Den snabba utvecklingen har även fört med sig en kraftig expansion av den svenska vinnäringen, både beträffande uppodlad areal och antal vingårdar. Och allt fler vill hoppa på tåget.


ODLING OCH HANTVERK

Gemensamt för svenska vinbönder är en småskalig, hantverksmässig produktion där alla druvor handplockas. I princip all odling är ekologisk och sker på naturens villkor. Hållbarhet är här ett viktigt ledord.


Majoriteten av vinerna är vita och framställs av den härdiga Solarisdruvan. Exempel på andra druvsorter som odlas är Phönix och Siegerrebe, samt de blå druvorna Cabernet Cortis och Rondo. Druvorna är fria från kemisk besprutning och i vinifieringen används minimalt med tillsatser, i flera fall inga alls.


Det varma 2018 innebär på flera sätt ett rekordår för svenskt vin, medan fjolåret bjöd på en sval och regnig sommar, vilket gav sämre mognad och mindre skördar för de flesta odlare, jämfört med tidigare år. Eftersom vinernas produktionstider varierar finns - trots vädrets makter - en mängd olika viner i lager. Samlade erfarenheter och kunskaper har utvecklats till hög kompetens hos våra vinbönder.

om våra viner

Odling i ett svalt klimat ger en lång mognadsprocess och naturligt hög, frisk syra. Dessutom kännetecknas Solaris-vinerna av generösa fruktaromer, inte sällan med toner av citrus, fläder,  gröna päron och äpplen. Sammantaget är de torra vita vinerna påfallande matvänliga.


I vårt sortiment finns även komplexa halvtorra vita viner som går bra ihop med lagrade ostar och kan balansera kryddhet, asiatisk mat. Somriga roséviner av olika karaktär hittar ni också! Ett tillskott i portföljen är flera orangeviner - där vinerna fått längre skalkontakt, vilket ger helt andra smaker och dimensioner av Solaris.


Från Österlen kommer vårt krispiga mousserande vin som är framställt enligt traditionell metod och rikt på frukt. Även det är gjort på druvan Solaris. Vi erbjuder dessutom ett par röda viner, med täta fruktaromer av mörka bär och matvänlig syra. Ofta tillkommer drycker i vårt sortiment - håll dig uppdaterad här!


priSBELÖNTA

En rad av våra viner har tilldelats höga poäng och prisbelönats, såväl nationellt som internationellt, exempelvis av ansedda Decanter och i IWC, International Wine Challenge. Faktum är att praktiskt taget samtliga viner i sortimentet har fått fina omdömen av vinrecensenter. Nog med skryt, vinerna får tala för sig själva.


Glädjande är att ett stort antal restauranger och vinbarer, däribland flera stjärnkrogar, numera erbjuder spännande inhemska viner vid sidan av klassikerna. Våra viner förknippas med hantverk, nyfikenhet, stolthet och matvänlig syra. Och resan har bara börjat!


Är du dryckesansvarig på restaurang - kontakta oss gärna för provsmakning av våra viner! Vi gör också gästspel som alltid brukar bli uppskattade.

andra hantverksdrycker i vårt sortiment

GIN

Vi är stolt återförsäljare av "G" Gin från Skånska spritfabriken! En aromstinn hantverksgin med tydliga toner av enbär, kardemumma och peppar. 2017 utsågs den till Världens bästa gin till Gin & Tonic av IWSC! Från samma producent har vi en skräddarsydd gin till bitterljuva cocktails, såsom Negroni - "G" Gin Rosé, lagrad på Bordeaux-fat.

absint

Småskaliga Uppsala Destilleri förser oss med en spännande absint klassiskt kryddad med bland annat malört, fänkål och anis. Örterna har macererats i 96-procentig sprit för att uppnå riktigt höga smaker. Mad Distiller's Absinthe andas både kraftfullhet och dekadens och ska spädas ut med lite vatten.

LEMONAD

Hos oss hittar ni flera ekologiska lemonader, Solsken Citron, Ingefära, Rabarber och nu även Fläder! De fruktiga ekologiska citronerna kommer från Sicilien, och för att få balans mellan sötma och syrlighet har lemonaden sötats med lite ekologiskt fairtrade rörsocker. Inga tillsatser, inga konserveringsmedel, inga konstigheter.

vODKA

I vår vodka, uppländska Mad Destiller's Vodka, finns en blygsamt angenäm rökig nyans i smaken som gör att den harmonierar otroligt väl med exempelvis rökta eller grillade läckerheter från havet. En försmak av skärgårdssommar kort och gott!

äppeldestillat

Vi erbjuder två fruktiga äppeldestillat, calvados-lika Österlen VSOP First Batch och Österlen VSOP Sherry Cask Finish, varav det sista fått ligga till sig på sherryfat. Båda med trevlig komplexitet och från Skånska spritfabriken.

äppelmust

Sverige är rikt på fin äppelmust och vi har valt ut must från familjedrivna Roslagens Musteri till vårt sortiment. De pressar sortspecifika muster och får ut de olika äppelsorternas specifika egenskaper. Vi har även must från Solsken - tillverkad på närodlad trädgårdsfrukt som mustats på Sövde musteri i Skåne. Inga tillsatser, inga konserveringsmedel, inga konstigheter.

äPPELCIDER

Golden Cider Company är tillverkaren av vår populära alkoholfria cider som är varsamt framställd genom gammaldags kallpressning av handplockade skånska äpplen - Aroma, Jonagold och Rubinola. 100% fermenterad äppelmust - helt utan tillsatser.

Nu har vi också fått in ny starkcider som är helt ljuvlig och gjord på 100% Aromaäpplen från Östra Sönnarslöv, Österlen. 4,2 vol %. Även den framställd helt utan tillsatser. Avnjutes kyld, men inte för kall.